logo_kulturistan
Nordiska museet
Program t.o.m. tor 19 april

Veckans program

Lär dig mer om vardagsliv och traditioner i Norden från 1500-talet och framåt. Lekstugan för barn.

Nordiska museet

 Adress:
Djurgårdsvägen 6-16.
 Telefon:
08-519 547 70.
 Öppet:
alla dagar kl 10-17, ons kl 10-20.
 Entré:
Entré 120 kr från 19 år. Fri entré tis kl 13-17. Entré Lekstugan 20 kr/barn.

Kort om Nordiska museet

Hade det inte varit för Artur Hazelius hade inte Nordiska museet funnits. Museet var hans egen idé och skapelse.

Under en resa i Dalarna sommaren 1872 tyckte han sig se att mycket av den äldre allmogekulturen höll på att ge vika för den moderna tidens industrisamhälle. Intrycken från resan gjorde honom övertygad om att det var hög tid att börja samla föremål och minnen som för framtida generationer skulle kunna berätta om gångna tider. Han skred till verket redan under resan och köpte bland annat det föremål som skulle bli nummer 1 i museets samling, en yllekjol från Stora Tuna.

Ett år senare, i oktober 1873, öppnade han Skandinavisk-etnografiska samlingen på Drottninggatan 71. Samlingen växte snabbt och 1888 togs det första spadtaget till museibyggnaden på Djurgården. Invigningen av den nya museibyggnaden på Djurgården ägde rum i juni 1907. Museet hade då gjorts till en stiftelse och namnet ändrats till Nordiska museet.

Idag är Nordiska museet Sveriges största kulturhistoriska museum. I samlingen finns cirka 1,5 miljoner föremål. Museet har också ett rikt kulturhistoriskt arkiv med bland annat en fotografisk samling med cirka 6 miljoner bilder. Museets bibliotek omfattar cirka 3 800 hyllmeter.